Beginnen bij het begin: wat is blogs verrijken?

Een blog verrijken is het uitbreiden van een blogartikel met aanvullende informatie. Deze kan zowel geschreven als gevisualiseerd zijn. Je kunt dus aanvullende tekst toevoegen of visuele elementen maken. Bijvoorbeeld een infographic die informatie uit je blog pakkend visualiseert. Het mooi opmaken van je blog is ook een slimme, makkelijke en effectieve manier van verrijken.
Checklist: manieren om blogs te verrijken
Over manieren gesproken: de afgelopen jaren hebben wij blogs en content op verschillende manieren verrijkt. Lijstjestijd!
- Blog stijlen: visueel aantrekkelijker maken met visuals, inline visuals en kopjes
- Blogupdate: oude content updaten met nieuwe info
- Infographic: learnings/uitkomsten/resultaten
- Animaties: how to content verduidelijken door het te tonen in een animatie
- Video: om iets uit te leggen of content te versterken
- Google Maps embedden
- Podcasts

Blogs verrijken: onze voorbeelden uit de praktijk
Goed! Zo zie je maar weer: er is genoeg mogelijk om je blogs te verrijken. Zelf hanteren wij wel altijd een aantal voorwaarden: het mag niet afleiden van de inhoud en de verrijking moet écht een meerwaarde zijn. Het kan er leuk uit zien, maar als het kant noch wal raakt leidt het alleen maar af.
Blog stijlen: leest vriendelijker en langere tijd op pagina voor hogere conversie

Het stijlen van blogs is iets dat wij zelf – waar mogelijk – standaard doen. Dit begint al bij de uitwerking van de outline of de eerste versie van een blog. We zorgen dat een tekst voldoende tussenkopjes in H2- en H3-stijl heeft, zodat het niet een grote lap tekst wordt. Hierdoor maak je het de lezer makkelijk de tekst ook écht te gaan lezen. Stukje leesvriendelijkheid dus.
Waar mogelijk gaan we verder dan dat. En dat is door een tekst te voorzien van visuals en icons. Zo maak je de tekst extra leesvriendelijk, want beeld maakt een tekst aantrekkelijker. Het visualiseert de inhoud of ondersteunt deze. Een kosteneffectieve manier voor je opdrachtgever is om eenmalig een serie icons te laten maken die je breed kunt inzetten. Zo kun je meerdere blogs verrijken met dezelfde icons.
Het resultaat van een gestijld blog? Bij onze klanten blijkt uit de cijfers dat het een langere ‘time on site’ en meer pagina’s per sessie oplevert dan een ongestijld blog.
Blogupdate: gedateerde informatie updaten

Contentcreatie is niet iets nieuws meer. Zelf zie je het misschien ook: de websites van jouw opdrachtgevers hebben genoeg content. Zijn de onderwerpen op? Dat is geen probleem, want na verloop van tijd kun je content gaan updaten. Dan is dat kick-ass blog van 2017 aan vernieuwing toe vanwege nieuwe ontwikkelingen in de markt. En is hij vervolgens weer helemaal up to date.
Blogs updaten is iets dat wij geregeld voor klanten doen. We maken dan niet een volledig nieuw blog, maar lopen de bestaande content na. En updaten die waar nodig. Vervolgens vervangen we in het CMS de bestaande copy voor de nieuwe. Op dezelfde URL, want zo behoud je de SEO-waarde van de pagina. Niet vergeten: de datum updaten, want dan ziet Google ook dat de content op de pagina is vernieuwd. Kom maar door met die rankingboost!
Blogupdates zijn voor je opdrachtgever een betaalbare manier om relevant te blijven. Hun content blijft up to date en dat is een win-winsituatie:
- Win 1: Google ziet dat de website actief wordt onderhouden: goed voor de vindbaarheid!
- Win 2: de lezer krijgt geen gedateerde (en mogelijk incorrecte) content voor zijn kiezen. Goed voor het vertrouwen!
Infographic: vat uitkomsten effectief samen

Bevat je blog veel cijfers? Of onderzoeksresultaten? Dat allemaal uitwerken is natuurlijk een optie, maar face it: als copywriter is daar niet zoveel aan en het artikel wordt er ook niet vlotter op. De kans dat je lezer afhaakt is daarom groot.
Het is daarom veel slimmer om resultaten of cijfers op een andere manier te verpakken. Visualiseer het! In een grafiek, infographic of tabel. Zodat de lezer in een oogopslag de belangrijkste info ziet. Dan kun jij de tekst gebruiken om die te duiden. Bekijk hier hoe we dat voor Nationale-Nederlanden hebben gedaan om zo onze PR-campagne te ondersteunen. Best of both worlds!

Animatie: perfect voor how to content
Op blogs kun je er vaak niet omheen: hygiene-content. Vaak zijn dat how to-blogs. Tekst en uitleg dus. Duidelijk uitgeschreven en aan bulletpoints geen gebrek. Zonder poespas ook. Perfect om goed op te ranken in Google en om lezers van dienst te zijn. Ook dáár kun je het verschil maken. Niet alleen door glashelder te schrijven, maar ook door je uitleg te verrijken door middel van animaties. Iets dat wij al een aantal jaar voor meerdere klanten doen. Zowel YouTube-video’s als GIF’jes, zoals de onderstaande animatie die we voor KPN NetwerkNL maakten. Handig, want ze zijn ook populair op social media! Tip: upload een GIF’je via Giphy en sluit deze dan in je blogpost in. Dit scheelt namelijk laadtijd voor het artikel en dat is weer een slimme SEO-optimalisatie.
Video

Video en copy kunnen elkaar versterken. Niet alleen met animatievideo’s bij blogs, maar bijvoorbeeld ook met voxpops of reportages. Ideaal om een onderwerp zowel serieus als luchtig te behandelen. In de tekst ga je de diepte in, de video gebruik je om het tastbaar te maken of om te achterhalen wat een onderwerp voor mensen betekent. Meerdere samengestelde producties van qontent matters leverden tienduizenden bezoekers op.
Google Maps

De mogelijkheden met blogs verrijken lijken eindeloos te zijn. Alles wat valt in te sluiten, kan een blog verrijken. Mits het relevant is natuurlijk. Voor sommige producties kan Google Maps een goede verrijkingsmethode zijn. Bijvoorbeeld als je leuke routes wilt visualiseren, wat wij bijvoorbeeld voor Nationale-Nederlanden deden.
Podcasts

Steeds meer mensen hebben een luisterend oor voor podcasts. Deze on-demand talk radio is booming en ook voor het verrijken van blogs zijn podcasts inmiddels meer dan geschikt. Ideaal om emotie mee te geven bij de boodschap van het blog. Of om de verdieping verder op te zoeken. Copy leent zich daar niet altijd voor en podcasts zijn dan een toegankelijke manier voor het verrijken van blogs.
Meten is weten: monitor cijfers in Data Studio

Om te monitoren welke verrijkingsmethoden wél en niet werken, richten wij voor al onze klanten een Google Data Studio-dashboard in. Hierin kunnen we zowel specifieke content als het grote geheel doormeten. Natuurlijk van bezoekers en hun gedrag op de pagina, maar ook SEO-data en social statistieken. Daar gaan we in een volgend blog uitgebreid op in.
Round-up: dit bereik je met blogs verrijken

Het verrijken van blogs is voor onze klanten een succesvolle, betaalbare manier om actueel te blijven en om als autoriteit gezien te (blijven) worden. In de Analytics-gegevens van onze klanten zien we dat dit leidt tot een groter aantal pagina’s per sessie, lager bouncepercentage, langere tijd op de pagina en langere tijd op de website. Met blogs verrijken zorg je er dus voor dat bezoekers langer op je site zijn. Wat ons betreft is het daarom geen aanrader, maar een absolute must!
Meer weten over ons werk? Bekijk onze cases!