Renée in Cannes voor Lions 2019: deel 1.

Nu ik langzaam ben afgekickt van de rosé en weer helder kan denken, wordt het tijd om een Cannes Lions 2019 samenvatting met jullie te delen. Mede dankzij de RA*W Summer Course kwam ik in dit advertisingwalhalla terecht. Zie jij jezelf na dit artikel Cannes in 2k20 helemaal onveilig maken? Kijk dan je baas lief aan en overdonder hem met argumenten waarom jij als talent daar thuishoort: et vas-y.

Met het vrijblijvende ticket voor het Palais in een hand en een speciale planning van RA*W in mijn andere flaneerde ik over de boulevard van talks naar workshops en paneldiscussies. Hieronder vind je het eerste deel van mijn top 10 hoogtepunten.

Storytelling with impact: How Sesamestreet changed the world

Cannes sesamstraat 1

Mijn jeugd werd dagelijks verblijd met vrolijke lesjes van deze pluizige handpoppen. En ook de eerste dag van Cannes wist Sesamstraat een zaal volwassenen aan het lachen te krijgen. We leerden over de ABC’s van storytelling en hoe ze middels entertainment kinderen kennis laten maken over complexe zaken als autisme, oorlog en genderneutraalheid.

‘If you don’t reach you can’t teach.’ Luister naar de doelgroep, schakel iemand in het team in die precies die problemen heeft meegemaakt en leer daarvan. Een succesformule die werkt, en niet alleen de harten van kinderen heeft veroverd, maar zelfs hele mindsets van bepaalde samenlevingen heeft veranderd.

Met een knallend afsluiter ontmoeten we live de nieuwste puppet voor Syrische vluchtelingen.

Workshop personal branding van Mischief Maker

Emily Hinks, de Founder & CEO van Mischief Maker, was de eerste private speaker van RA*W. En de timing kon niet beter. In Cannes gaat er geen dag voorbij dat je niet netwerkt, dus dan wil je wel een goede indruk maken.

Waarom de sessie met Hinks dan zo interessant was? Careers are like Jungle Jim’s.’  Tegenwoordig klim je geen ladder, maar spring je van discipline naar discipline. Het enige dat telt is dat je zelf voor ogen hebt waar je heen wilt springen. In deze korte workshop leerden we onszelf iets beter kennen en kregen we handvaten (lees: de moed) om dit naar de buitenwereld te communiceren. Perfect voor volgende netwerksessies en om mooie cases te presenteren!

Private talk met Dave Snyder op Lions 2019

Dave Snyder Cannes Lions 2019

Dinsdagochtend kreeg ik er een nieuw rolmodel bij: Dave Snyder, Chief Creative Officer bij Firstborn, New York. De man was een wandelende rode baard aan wijsheden en creativiteit. Zijn eerste tip aan de jonge talenten die hij voor zich had: ‘Put in the hours while you’re young.’ Hoewel overwerken ook niet zijn forté is, begrijpt hij als vader maar al te goed dat het voor hem toen makkelijker was dan nu. Wees een spons, leer alles over het vak wat er te leren valt nu je nog fit bent.

Andere wijsreden rondom werken: als een briefing slecht is, herschrijf het dan. Bel desnoods de klant op en herschrijf het samen. Want wat je ook doet in je carrière: ‘You are only as good as your last project.’  Je kunt je dus geen slechte start veroorloven. En als laatste, toen ik hem vroeg hoe hij met kleine budgetten omgaat (‘Há, alsof ze die hebben in New York’) gaf hij het advies: ‘Embrace minimalism when you have to work fast.’

The basement : Genomineerd werk bekijken en geïnspireerd raken onder de airco

Mocht je even klaar zijn met talks, dan is daar nog altijd de basement. Al het ingezonden werk staat klaar om bekeken en beoordeeld te worden. Bekijk een artshow aan print-ads, zet jezelf achter een computer om door commercials te scrollen en inspecteer de leukste give-aways van de grootste merken. Inspiratie galore!

Awardshows Lions 2019

Ben je een avond niet aan het feesten? Bezoek dan zeker een van de awardshows. Die zijn er iedere avond. Bekijk vanaf je luie stoel de meest gerenommeerde werken van het afgelopen jaar, van over de hele wereld. En met uitzicht vanaf het podium op al die Lions is het moeilijk om niet super ambitieus te worden. Wacht maar Cannes, ooit is een Lion van mij. And you’re gonna hear me roar!

Awardshow Cannes Lions 2019
Meer weten? Plan een video call in!

Sinds 1 januari is qontent matters gefuseerd met epidemie tot ACT.agency. We bring Advertising and Content Together.