Best of Cannes lions deel 2.

Future Bosses Lunch

cannes lions 2019 qontent matters future bosses lunch

In mijn eerste deel had ik al heel wat interessants gezien. En toen ik de gratis lunches op Facebook-beach zat was (#cannesproblems), was daar de Future Bosses Lunch. Voor derde keer op rij georganiseerd door de VEA. Het jonge talent van RA*W en Jonge Honden kreeg de kans om te lunchen met de jonge geesten van Code d’Azur, TBWA, Selmore, Weber Shandwick, XXS Amsterdam, Alfred, Greenhouse Group, Dept, Brandbase BSUR en UM. Een groep mensen die in Nederland (helaas) veel te weinig samenkomt, maar in Cannes het creatieve talent van Nederland dubbel en dwars vertegenwoordigde.

Tussen de Entrés door kregen we een aantal stellingen over het advertisingvak voorgeschoteld. Zo liepen we na de lunch met volle buikjes én inspiratie het strand op.

Creativity can help save walrusus – Unilever

cannes lions 2019 qontent matters adpocalypse

Wie mij kent, snapt dat ik vooraan in de rij stond toen ik de titel van deze talk zag. Vooral wanneer de spreker voor een groot (maar soms omstreden) merk als Unilever werkt. Begin dit jaar nog kwamen ze slecht in het nieuws dat zij, samen met Nestlé, verantwoordelijk zijn voor een kwart van het wegwerpplastic waarmee steden en stranden in de Filippijnen overspoeld worden. Dus kom maar op Unilever, hoe gaan jullie de walrussen redden?

Gelukkig voelt Alan Jope als CEO van Unilever ook de drang om het verbeteren van de wereld op zich te nemen: ‘Every minute the equivalanet of a truckload of plastic is dumped in the ocean.’ Ondanks de valse start weet hij te bewijzen dat verandering in vele vormen en maten komt. Zo heeft Axe zijn vrouwonvriendelijke reclames gedumpt en zet Dove zich in om de bodypositivity voor álle vrouwen te verbeteren.

En dat beloont. Want de 28 merken met purpose (van de 400) uit hun eigen protfolio groeien 69% harder dan de andere Unilever-merken. Als dat je niet overtuigd om goed te doen, weet ik het ook niet meer.

Survivors guide to the adpocalypse – Burger King

Advertising is dead. En dat is te danken aan social media. Oh nee, wacht: het is de schuld van Ad Blockers. De King of Burgers wil er niets van weten. Creativiteit wint altijd, vinden ze bij Burger King. Al moet je daar wel wat voor over hebben: jezelf continu te herontdekken op het gebied van design, technologie en productinnovaties.

Aan de hand van 5 stappen, een flinke dosis humor en voorbeelden uit eigen boek leren ze ons hoe je de adpocalypse overleeft.

  1. Design your way out: maak gebruik van wat je al hebt. Zo toverde het fastfoodmerk topseller Whopper om tot iconische Burger King-outfits, ads en zelfs interieur.
  2. Doing is better than saying: let op wat je zegt, schrijf goede content en maak awardwinning TVC’s. Maar vergeet vooral niet een goede experience neer te zetten voor je klanten. Want dat kan een gewone klant omtoveren tot een hele loyale klant.
  3. New monsters, new weapons: technologie is niet de vijand, maar maakt het onmogelijke mogelijk. Omarm het.
  4. Love your product (be the change you want to see around you): Simpel. Hou je niet van het product? Verander het dan!
  5. Get out! (Zombie’s 101): Blijf niet te lang op dezelfde plek. En dat is precies hoe Burger King zichzelf uit een sleur van slechte cijfers heeft weten te redden.
cannes lions 2019 qontent matters adpocalypse

Simple is hard – Apple

Love it or hate it: het enige techmerk dat ertoe doet is Apple. (Grapje Samsung, jij bent nog altijd nr. 1). Maar hoe Apple zijn begeerde nr. 2. weet te behouden is meer dan duidelijk. Van productdesign tot de architectuur van hun winkels en de reclame die ze voor ieder product de wereld uitsturen: zij weten hoe het moet!

En dat bewijzen ze aan de hand van hun eigen voorbeelden (Narcisism isn’t dead.) Maar slide naar slide is het wel duidelijk: ‘Simple with the right amount of creativity is the holy grail for Apple.’ En daarbij staan de product principles (USP’s) centraal.

Mocht je je afvragen wat Apple’s favoriete type media is? Outdoor! Grappig genoeg is dit ook de op twee na favoriete media van gen z. Waarom? Het is simpel genoeg de simpelste vorm van media. Als je het goed doet. Want daar had de spreker, Tor Myhren, Vice President of Marketing Comunication van Apple wel wat over te zeggen: ‘Add beauty to the world without polluting it.’ En laten we eerlijk zijn: die heerlijk simpele ads van Apple zijn bijzonder mooi om naar te kijken.

I’m on a boat! (with Budweiser’s creative duo)

cannes lions 2019 qontent matters budweiser boot

Je hebt Cannes niet uitgespeeld als je niet minstens één keer de Côte d’Azur bent opgevlucht met een prachtig witte bood, geladen met rosé en goed gezelschap. Dat gezelschap was een samensmelting van RA*W, Exterion en Vaynermedia. Award-winning creatief duo Todd Bradley en Harry Barron vertelden samen met Adam Lock (Group Creative Director) over hun werk bij VaynerMedia voor Budweiser. Opmerkelijk dat het creatieve duo enkel voor Budweiser werkt. Of dat hun creativiteit in de weg zit? Zeker niet! Ze hebben meerdere campagnes voor Cannes Lions opgegeven. Eerlijk, een betere plek om over creativiteit te praten dan op de boot in Cannes is er niet.

Ik heb genoten van mijn vuurdoop op de Cannes Lions. Op naar volgend jaar!

Meer weten? Plan een video call in!

Sinds 1 januari is qontent matters gefuseerd met epidemie tot ACT.agency. We bring Advertising and Content Together.