Wat is een infographic?
Laat ik beginnen bij het begin: wat is eigenlijk een infographic? Mijn definitie: een infographic is een informatieve illustratie die met een combinatie van tekst en beeld gegevens toont. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een kaart of grafiek, maar ook interactiever. Bijvoorbeeld als interactieve applicatie. Het doel is om op een duidelijke, effectieve manier data over te brengen.
Het mooie aan infographics vind ik dat ze onderwerpen die veel data bevatten luchtiger maken. Interessante inzichten over hoe Nederlanders verzekerd op vakantie gaan bijvoorbeeld. Die kun je natuurlijk verwoorden in alleen een interessant blog, maar dat alleen maakt de materie wat zwaarder en stroever. Ik zeg: visualiseren die data. Dan is de informatie op een veel prettigere manier tot je te nemen.

Voordeel van infographics
Er is nog een reden waarom wij impact maken met onze infographics. Mensen onthouden beeld namelijk veel sneller dan tekst. Uit onderzoek blijkt dat beeld 60.000 keer sneller binnenkomt. Met een duidelijke infographic met veel verschillende elementen en informatie maak je dus supersnel impact. Ook als er veel verschillende informatie in de infographic is verwerkt. Infographics zijn ook zeer geschikt voor PR en persberichten. Onze ervaring is dat ze beter werken dan geanimeerde video’s, vooral vanwege de laagdrempeligheid.
Infographics zeldzaam? Echt niet!
Mijn ervaring leert dat veel mensen nog niet altijd op de hoogte zijn van de voordelen en mogelijkheden van een infographic. Mijn mening? Infographics zijn niet meer weg te denken. Ze komen ook vaker voor dan je denkt.
– Check je je dataverbruik op je telefoon? Voilà, dat zie je duidelijk in een infographic!
– Toont Facebook je weer een afbeelding die toont hoe lang je al vrienden bent met een of andere oud-klasgenoot die je nooit meer spreekt? Is ook een infographics.
– Check je in de metro op de kaart hoeveel haltes je nog moet? Deze toont dit duidelijk als infographic.
– Herinner je je de taartdiagrammen en grafieken van de economieles van de middelbare school nog? Allemaal op zichzelf staande infographics.

Duidelijk! Hoe maak ik een infographic?
Voor qontent matters maak ik vrijwel wekelijks infographics. Deze verschillen natuurlijk veel van elkaar, want elke opdrachtgever heeft zijn eigen wensen. Ook verschilt de data per infographic en dat bepaalt hoe je gegevens visualiseert. Ga je bijvoorbeeld voor staafdiagrammen of grafieken? Of een mengeling daarvan? Allemaal elementen waarmee je kunt spelen. Toch hebben de meeste infographics in de basis dezelfde ingrediënten.
1. Verzin een korte, pakkende kop. Verwerk hierin al de cijfers en sleutelwoorden
Bijvoorbeeld: 40% Nederlanders laat werk niet los op vakantie
2. Schrijf een goede intro
Deze is bij ons vaak maximaal drie of vier zinnen lang. Hierin leid je de gegevens uit de infographic en het overkoepelende onderwerp in. Houd het kort en kom snel tot de kern, anders schrik je mensen af.
3. Breng structuur aan in je infographic
Deel informatie onder in categorieën. Zo bundel je van elk subonderwerp de data. Gebruik verschillende datavisualisaties, zoals tabellen en grafieken. Combineer dit met illustraties, gave typografie en eventueel personages. Vergeet niet de bronvermelding en eventuele footnotes.
4. Gebruik tekst alleen ter ondersteuning
Vergeet niet: in een infographic visualiseer je data en verwoord je deze juist zo min mogelijk. Tekst is er ter ondersteuning, dwaal niet af van dat doel en hou het kort. Mand!
5. Branding
Wat is een goede, relevante infograhpic zonder branding? Verwerk de gegeven stijl in het geheel van de infographic. Dit draagt bij aan de merkbekendheid en het succes van de infographic. Doe het op een subtiele manier, om de kans op verspreiding te vergroten.

Nice to have: handige tools om infographics te maken
Zelf maak ik onze infographics in Photoshop, Illustrator en Indesign. Wil je op een makkelijke manier infographics maken? Hiervoor zijn wat handige tools.
Adobe Spark
Al jaren maakt Adobe haar gebruikers binnen de creatieve industrie blij met tal van programma’s. Sinds een paar jaar verbreden ze hun horizon en maken zij ook programma’s met een lage drempel. Adobe Spark werkt vliegensvlug en is ook makkelijk in te zetten voor social media. Het programma beschikt over meer dan 10 duizend templates en duizenden rechtenvrije assets. Spark past het ‘drag & drop’-concept heel goed toe. Verander de achtergrond van je infographic, verander tekst, voeg afbeeldingen en iconen toe en misschien wel je eigen logo! Wanneer je klaar bent, biedt het programma je de mogelijk om je infographic met één klik te resizen voor verschillende sociale platformen. Download ‘m en zie je infographic viraal gaan!
Piktochart (gratis)
Ben je een infographic-maker op instapniveau? Zoek niet verder. Piktochart bied je de mogelijk om eenvoudig templates te bewerken en deze op te slaan. Wanneer je eenmaal alle informatie hebt verwerkt, kun je naar hartenlust alle kleuren en de hele layout naar eigen inzicht veranderen. Het maken van infographics kan een ware kunst zijn; Piktochart maakt deze handeling vrij eenvoudig. Met de gratis versie kan je tot vijf infographics maken. Je kan je account natuurlijk altijd uitbreiden en genieten van de vele mogelijkheden. En je bent meteen van dat watermerk af ;).
Meer weten over alle handige tools die er zijn? Neem eens een kijkje bij dit lijstje met tools om infographics te maken. Heel handig: de tijd waarin je een infographic kan ma
ken staat er bij.
Meer weten? Vraag het me!

Infographics zijn de ideale manier om duidelijk en effectief data over te brengen op je publiek. Extra voordeel: ze zijn heel erg sharable. Andere sites nemen ze graag over. Als je jouw infographic voorziet van goede ‘branding’ is dat goed voor je naamsbekendheid. En met een link naar je site óók nog eens goed voor de SEO van je site. Vragen over infographics? Ik beantwoord ze graag.