Interne links: waarom deze SEO-optimalisatie zo slim is.

Je website optimaliseren voor zoekmachines? Dat kan op een heleboel manieren. Het slim toepassen van interne links is daar één van. En nog een hele belangrijke ook. In dit blog vertelt onze SEO-specialist Bouke hoe wij interne links optimaliseren voor SEO.

Wat zijn interne links?

wat zijn interne links

We beginnen bij het begin: wat zijn interne links eigenlijk? Interne links zijn verwijzingen naar andere pagina’s binnen hetzelfde domein. Hiermee verwijs je de lezer door naar andere, relevante pagina’s op jouw website. Handig, want de bezoeker krijgt zo makkelijker toegang tot voor hem relevante content en blijft zo langer op je site.

Het plaatsen van interne links in bijvoorbeeld een blogbericht of landingspagina is dus een stukje service richting de bezoeker op jouw site. Reden genoeg om interne links toe te passen, toch? Er is alleen nóg een belangrijke reden om het plaatsen van interne links op te nemen in je workflow.

Interne links en SEO: zo zit dat!

interne links seo optimalisatie

Links zijn van levensbelang als je jouw website wilt SEO-optimaliseren. Externe links (backlinks) kun je zien als digitale mond-tot-mondreclame. Interne links zijn een manier om bij zoekmachines als Google aan te geven welke pagina’s het belangrijkste zijn op jouw domein. Hiermee laat je de zoekmachine weten welke pagina’s volgens jou een hoge ranking verdienen. Dat heeft te maken met ‘link juice’.

Interne links en linkjuice

interne links linkjuice

Link juice is een SEO-term die zich niet direct laat vertalen naar het Nederlands. Al is het maar omdat ‘linksap’ toch een tikkeltje onsmakelijk klinkt… 😉 Het gegeven van link juice is dat jouw domein van Google een waarde meekrijgt. Die waarde wordt bepaald door het aantal andere domeinen dat op relevante manier naar je site linkt.

Dat schreeuwt natuurlijk om een voorbeeld. Hebben we voor je!

Stel…

Jij lanceert een nieuwe recepten-app en schrijft daarvoor een persbericht. Die plaats je op de website en het persbericht stuur je naar websites over koken. Deze sites publiceren jouw persbericht en linken naar het origineel. Op die manier ontvangt jouw domein link juice dankzij de externe links die verwijzen naar het persbericht.

interne links slim plaatsen

Deze link juice kun je via interne links in het persbericht doorgeven aan voor jou belangrijke pagina’s op jouw domein. Zoals de pagina waarop mensen de recepten-app kunnen downloaden en de pagina waar ze zich kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief over je recepten-app.

Het algoritme van zoekmachines als Google ziet dan dat relevante websites linken naar jouw domein. Het kijkt naar hoe groot deze sites zijn, hoe relevant de link is en geeft op basis daarvan een waarde aan het externe linkje naar jouw site. Jouw site ontvangt daarmee een bepaalde hoeveelheid link juice. Via interne linkjes geef je die link juice door naar voor jou belangrijke pagina’s. Het algoritme ziet dat en geeft zo een deel van de ontvangen link juice door aan deze pagina’s. Die krijgen op basis daarvan meer waarde, waarmee jij de kans vergroot dat deze pagina’s beter vindbaar zijn in de zoekresultaten.

interne links hoe werkt linkjuice

Interne linkstructuur optimaliseren: klein radertje in het geheel

Het plaatsen van interne links is daarmee heel belangrijk voor de SEO-optimalisatie van je website. Belangrijk is wel om geen wonderen te verwachten door je interne linkstructuur te optimaliseren. Zoekmachines hebben vaak meer dan honderd ranking factors. Interne linkbuilding is daar één van. Weliswaar een belangrijke, maar met alleen een geoptimaliseerde interne linkstructuur kom je er niet. Het is niettemin wél belangrijk dat je het doet.

Slim interne links plaatsen: hoe pakken wij dat aan?

Of je nu veel of weinig pagina’s op je domein hebt: het is nooit te laat om te beginnen met het optimaliseren van je interne linkstructuur. Check snel hoe wij dit aanpakken.

Bepaal je superpagina’s

interne links optimaliseren aanpak

Met het optimaliseren van je linkstructuur wil je de zoekpositie van bepaalde pagina’s een boost geven. Dit noemen wij de superpagina’s van je site, zoals de download-pagina van de recepten-app waar je vanuit het persbericht naartoe linkt.

Aanrader: Maak een lijst met je superpagina’s. Dan weet je precies welke interne links je op andere pagina’s moet gaan plaatsen.

Relevantie is key

Het heeft geen zin om op elke pagina links te dumpen naar voor jou belangrijke pagina’s. Algoritmes van zoekmachines zijn inmiddels slim genoeg om daar niet in te trappen. Relevantie is belangrijk. Zoekmachines denken steeds meer als mensen en kunnen dus goed onderscheiden of een link wel of niet logisch is. Het heeft dus geen zin om op een pagina over voetbalshirts te linken naar een productpagina over fietspompen. Dat slaat nergens op. Met gezond verstand kom je dus al een aardig eind.

Datzelfde geldt trouwens ook voor externe links: die moeten wel relevant zijn om waarde door te geven. Eén relevant linkje van een nieuwssite naar jouw persbericht geeft veel meer waarde mee dan honderd irrelevante linkjes van een linkfarm. Die vlieger gaat allang niet meer op. Check daarom, voor je jouw interne linkstructuur optimaliseert, altijd op welke pagina’s een link naar een superpagina relevant is.

Interne links in kaart brengen

Achterhaal naar welke pagina’s de meeste interne links leiden. Dit kan gemakkelijk via de Google Search Console bij ‘Links’. Klik daar op ‘Interne links’. Je ziet nu een lijst van pagina’s met de meeste interne links. Die kun je als je wil nog exporteren ook. Wij doen dit altijd naar Google Sheets, zodat we in een overzicht precies zien naar welke pagina’s de meeste interne links gaan. Staat een belangrijke superpagina daar niet tussen? Dan is er werk aan de winkel!

Gebruik SEO-geoptimaliseerde ankerteksten

interne links ankerteksten

Weet je op welke pagina’s je interne links gaat plaatsen naar welke superpagina? Mooi, dan kun je interne links gaan plaatsen. Belangrijk is dat je de link plaatst op een relevant woord, de ankertekst. Dit is een woord of verzameling van woorden waaruit het algoritme van de zoekmachine kan ophalen waarover de pagina gaat waarnaar gelinktt wordt. ‘Lees hier’ zegt niets over de inhoud van de pagina waar je naar linkt. ‘Download de recepten-app’ zegt wél wat. Dit is een prima ankertekst waarop de link naar de downloadpagina van je recepten-app staat.

Hoe bepaal je de ankertekst?

Je kunt de ankertekst vaak al bepalen met een gezonde dosis gezond verstand. Wil je met data de keuze voor de ankertekst van je interne link bepalen? Dat kan. In de Google Search Console kun je checken op welke zoektermen je superpagina vindbaar is in de zoekresultaten. Dit kan bij ‘Zoekresultaten’. Hier kun je een filter toepassen op ‘Pagina’. Daar plak je de link van de superpagina. Druk op de URL van de superpagina om alleen de resultaten van deze pagina te zien. Bij ‘Zoekopdrachten’ zie je op welke zoektermen de pagina gevonden wordt in Google.

Tip: klik rechtsboven op exporteren naar Google Sheets. Je ziet dan per zoekterm de gemiddelde positie in de zoekresultaten. Zo kun je slim gaan optimaliseren. Bijvoorbeeld door via ubersuggest.io het zoekvolume van zoekwoorden te achterhalen. Zo weet je op welke zoektermen er veel wordt gezocht.

Bijvoorbeeld: zie je in ubersuggest.io dat de zoekopdracht ‘leuke recepten-app’ een zoekvolume heeft van 1100 zoekopdrachten per maand? En zie je in het Sheets-bestand dat jouw downloadpagina met die zoekterm op positie 11 staat? Dan kun je op andere pagina’s ankerteksten met een interne link naar de superpagina gaan optimaliseren op deze term om de positie te verbeteren. Je hoeft slechts 1 plek hoger te staan om al op de eerste pagina van Google te komen en het aantal download te vergroten.

Zorg tegelijkertijd ook dat je de download-pagina dan meer optimaliseert op de zoekterm ‘leuke recepten-app’. Zo zijn de interne links met de ankertekst ‘leuke recepten-app’ naar je downloadpagina voor Google extra relevant.

Neem het plaatsen van interne links op in je workflow

interne links workflow

Je site SEO-optimaliseren met interne links is een klus van de lange adem. Iets dat je consequent moet toepassen om maximale impact te hebben. Daarom is het bij qontent matters onderdeel van de workflow voor de creatie van teksten. In ons Word-template staan een paar SEO-velden die onze copywriters verplicht moeten invullen. Denk aan paginatitel, meta description en slug, maar ook interne links. Het maximum dat wij hanteren voor een landingspagina of blogpost is drie interne links.

Interne links optimaliseren: constante aandacht en bijsturen

Het optimaliseren van de interne linkstructuur stopt nooit. Zoekgedrag verandert en dus is het slim om regelmatig veranderingen in zoekvolumes te checken. Iets dat aandacht en tijd kost. Hulp nodig? Onze SEO-specialist Bouke gaat graag met het optimaliseren van je linkstructuur aan de slag.

Meer weten? Plan een video call in!

Sinds 1 januari is qontent matters gefuseerd met epidemie tot ACT.agency. We bring Advertising and Content Together.