1 shoot voor meerdere platformen: zo doe je dat.

Waarom één shoot voor verschillende platformen en kanalen?

Voor veel van onze opdrachtgevers is het relatief nieuw om tijdens een shoot beelden voor verschillende kanalen te maken. Wij doen het steeds vaker. Het is namelijk zeer kostenefficiënt en je haalt daarmee écht alles uit één opnamedag. Dat scheelt geld, tijd en levert meer op. De ruimte is al gehuurd en we zijn er nu toch. Toch is het filmen voor verschillende platformen op één opnamedag niet iets dat je er ‘even’ bij doet. In dit blog vertel ik je hoe ik als producer vanaf begin tot eind het opnemen van dit soort omnichannel video’s begeleid.

Goede voorbereiding met duidelijke afspraken

Voor een videoproductie is veel voorbereiding nodig. Dit noemen we ook wel de pre-production en hierin denken we al na over hoe we kostentechnisch het meeste uit de shoot halen. Op kantoor doen we dit in onze creatieve ruimte, maar als er mensen thuiswerken kan dat ook door te videobellen. Check onze tips over digitaal brainstormen, want deze komen ook van pas bij het voorbereiden van een videoproductie.

Voordat de voorbereiding écht begint, presenteren we een concept aan de klant. Hierin denken we al met de klant mee over hoe we kostentechnisch het meeste uit een shoot halen. Hoe kunnen we zoveel mogelijk goede beelden maken? Waar wil de opdrachtgever de beelden voor gebruiken? En op welke platformen willen ze de video’s graag tonen?

Zodra het concept akkoord is, gaan we aan de slag met het uitwerken van de storyboards. Tijdens dit proces denken onze concepters en het videoteam na over welke kanalen het beste geschikt zijn voor de beelden die we op de opnamedag maken. Dit werken we uit in de storyboards en zo weet de klant al snel hoeveel video’s het voor welke platformen of kanalen kan verwachten.

Belangrijk is om dit in de offerte af te stemmen met de klant. Zo weet iedereen precies hoeveel video’s er opgeleverd worden. En in welke formaten en voor welke kanalen deze zijn gemaakt. Zo weten we op de opnamedag precies welke beelden we wanneer moeten schieten voor welk kanaal. Na de opnamedag weten we bij het monteren precies hoeveel video’s de klant van ons verwacht.

Door zo’n grondige voorbereiding houden we bij het opstellen van het draaiboek al rekening met het opnemen voor verschillende platformen en kanalen. Eventueel kunnen we dan vroeg in de voorbereiding al een extra cameraman of fotograaf aan het team toevoegen. Bijvoorbeeld als er veel mooie beelden (en minder functionele beelden) gemaakt moeten worden. Of als de klant graag voor intern gebruik backstagemateriaal wil maken.

Voor Rituals maakten we op de opnamedag ook deze behind the scenes-video.

Elk platform zijn eigen eisen

In de voorbereiding stellen we vast voor welke platformen we op de draaidag beelden gaan maken. Daarna komt er voor elk kanaal een inhoudelijke briefing over de te maken video’s. Hierin staan ook de eisen voor elke video. Hier besteden we veel aandacht aan, want elk platform heeft zijn eigen eisen.

Een video voor op Facebook heeft andere voorwaarden dan een social cut voor Instagram Stories. En een video voor Instagram Stories is weer totaal anders dan een vierkante video in een Instagram-bericht. Denk alleen al het verschil in horizontaal en verticaal filmen. Tijdens de opnamedag moeten voor beide platformen geschikte beelden worden gemaakt, zodat we tijdens het monteren niet te weinig keuze hebben. In de conceptuitwerking leggen we vast welke beelden er gemaakt moeten worden en dit stemmen we af met de cameraman.

Omnichannel video’s: extra werk in de montage

Op een filmdag voor meerdere kanalen opnames maken scheelt geld. Denk alleen al aan dat je niet een extra opnamedag hebt en extra kosten maakt voor het huren van de locatie. Dit scheelt de klant veel geld. Voor meerdere platformen video’s opnemen, betekent wel dat er meer video’s gemonteerd moeten worden. Zo hebben we voor de laatste shoot die we voor Paula’s Choice hebben geproduceerd 78 verschillende video’s opgeleverd voor meerdere kanalen en platformen. Deze hebben we allemaal van tevoren uitgedacht!

Daar moet je in de offerte rekening mee houden, zodat de klant meteen weet hoeveel video’s het precies kan verwachten. Spreek van tevoren altijd af hoeveel video’s je oplevert, in welke formaten en voor welke kanalen.

TLDR: zo film je op één opnamedag voor meerdere kanalen

  • Spreek in de offerte af hoeveel video’s en voor welke platformen jullie op de opnamedag filmen
  • Een extra cameraman inhuren is goedkoper dan een extra opnamedag boeken
  • Houd rekening met de eisen van elk platform
  • Schiet eventueel backstagemateriaal
  • Neem in het draaiboek op welke shots elk platform nodig heeft
  • Houd in de buy-out rekening met de verschillende platformen waarvoor je opnames maakt

Meer weten over op één opnamedag voor meerdere kanalen beelden schieten? Onze producer Nienke Overhaus kan je er alles over vertellen.

Meer weten? Plan een video call in!

Sinds 1 januari is qontent matters gefuseerd met epidemie tot ACT.agency. We bring Advertising and Content Together.