Wat is een PR-onderzoek?

Een PR-onderzoek is een onderzoek waarmee je antwoorden krijgt op vragen die relevant zijn voor een product of dienst die jij (of je opdrachtgever) aanbiedt. Die antwoorden vormen de basis van een persbericht dat je verstuurt naar media, die op basis van deze informatie nieuwsberichten hierover kunnen schrijven. Op die manier realiseer je gratis PR-waarde voor jou of je opdrachtgever.
Je kunt zelf een PR-onderzoek uitvoeren, bijvoorbeeld onder de klanten van je opdrachtgever, of dit laten uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Dat laatste is naar onze mening de beste keuze, omdat je zo een representatief onderzoek krijgt. Voor journalisten is dit belangrijk. Ze krijgen dagelijks veel persberichten en onderzoeken toegestuurd en kijken daarom kritisch naar wat nieuwswaarde heeft. Een onderzoeksbureau kan jouw onderzoeksvragen stellen aan een door jou bepaalde doelgroep, zoals een afspiegeling van de Nederlandse bevolking of juist een representatief beeld van een specifieke bevolkingsgroep (millennials, moeders van zonen in de leeftijd 12-16, you name it).
Waarom een PR-onderzoek uitvoeren?
Een goed PR-onderzoek haalt de media met een onderwerp waarvoor jij extra aandacht wilt krijgen. Dit is goedkoper dan voor hetzelfde onderwerp media inkopen. En het is nog ook effectiever. Want zeg nou zelf: als een onafhankelijke publicatie een nieuwsbericht schrijft over jouw onderzoek, is dat een stuk geloofwaardiger dan een advertentie, toch?
Waarom werkt een PR-onderzoek goed?
De afgelopen paar jaar lieten we voor onze opdrachtgevers meerdere PR-onderzoeken uitvoeren. Zoals deze PR-onderzoeken voor Nationale-Nederlanden over Rechtsbijstandverzekering en Reisverzekeringen. Onze ervaring is dat dit een kosteneffectieve manier is om aandacht te krijgen. Vaak weten we de investering qua PR-waarde te verdriedubbelen en halen we er de landelijke media mee.
Waarom het zo goed werkt? Met een PR-onderzoek genereer je nieuws dat door data is onderbouwd. Veel van onze opdrachtgevers beschikken over een schat aan informatie. Op basis van geluiden uit het bedrijf ‘voelen’ we al snel waar nieuwswaardig materiaal zit. Via een PR-onderzoek onderbouwen we dit gevoel vervolgens met harde cijfers en verpakken we dit in een nieuwswaardige insteek.

5 tips om je kansen op plaatsing te vergroten
Goed, met een PR-onderzoek achterhaal je harde cijfers. Daarmee ben je er alleen nog niet. Er zijn een paar tips uit onze praktijk waarmee je de kans op nieuwswaardige content vergroot en waarmee je jouw plaatsingskans vergroot.
Tip 1: Vind een maatschappelijk haakje
Aan uitkomsten geen gebrek na een PR-onderzoek. Uit de antwoorden komen vaak interessante inzichten naar voren. Sowieso interessant voor de opdrachtgever. Die krijgt zo een beter beeld krijgt van wat mensen denken over zaken die voor zijn producten relevant zijn. Dat maakt deze uitkomsten niet meteen nieuwswaardig. Probeer maatschappelijke haakjes te vinden in de uitkomsten van het PR-onderzoek.
Bijvoorbeeld: wij voerden een PR-onderzoek voor Simyo uit naar smartphonegebruik. Voor Simyo is het dan interessant om te weten te komen hoeveel data mensen gemiddeld gebruiken. Voor specifieke media is dat misschien interessant, maar voor landelijke media niet. Hoe lang mensen hun smartphone gebruiken is dat wél. Toen we uit de uitkomsten van het onderzoek konden opmaken dat mensen gemiddeld bijna een maand per jaar op hun telefoon zaten, wisten we dat we een haakje gevonden hadden om de pers mee te halen.
Tip 2: Werk samen met gerenommeerde, betrouwbare onderzoeksbureaus
De uitkomsten van een PR-onderzoek zijn voor jou (of je opdrachtgever) natuurlijk hartstikke interessant. Hoe kan het dan dat nieuwsmedia dit niet oppakken? Onder andere vanwege de overload die journalisten elke dag aan persberichten en onderzoeken krijgen. Aan jou de taak daar bovenuit te steken. Onder andere door een onderzoek door een gerenommeerd onderzoeksbureau te laten doen.

Tip 3: Visualiseer data in een infographic of video
Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om hoe je het verpakt is onze ervaring. Alleen een persbericht is misschien wel interessant, maar je vergroot je kansen op plaatsing door wat extra’s aan te leveren. Bijvoorbeeld een infographic met de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek gevisualiseerd. Een video of animatie kan dezelfde rol vervullen.
Tip 4: Gooi het niet over de schutting bij journalisten
Maatschappelijk haakje gevonden op basis van een onderzoek van een gerenommeerd onderzoeksbureau, verwoord in een duidelijk persbericht en gevisualiseerd in een flitsende infographic. Klaar is Kees? Je zou zeggen van wel, maar eigenlijk ben je dan nog maar op de helft.
‘Alleen’ de boel versturen is niet genoeg. Sterker nog: je doet er slim aan om een paar interessante partijen als eerst aan te contacten en hun te vertellen over je onderzoek. En dat zij dit onder embargo alvast mogen ontvangen. Onze ervaring is dat dit kans op plaatsing vergroot. Je biedt exclusiviteit en journalisten kunnen dit rustig klaarzetten op hun eigen manier.
Extra voordeel: je weet zo voordat je het persbericht verstuurt naar andere media al dat je onderzoek geplaatst gaat worden. En is er vervolgens één over de dam, dan volgt de rest meestal ook.
Tip 5: Monitoren en bijsturen
Zodra je persbericht de deur uit is begint het meten. Hoeveel publicaties noemen je onderzoek? Met een handige tool, zoals ClipIt, hou je dit goed bij. Ook kun je waar nodig publicaties bijsturen. Bijvoorbeeld als er iets niet of onvolledig wordt besproken. Snel bijsturen is daarin heel slim. Bijvoorbeeld door interviews voor te stellen met sommige publicaties.
Vragen, tips, opmerkingen of voorstellen?
Wij vinden PR-onderzoeken een slimme manier om onze opdrachtgevers op een relevante manier onder de aandacht te brengen. Onze ervaring is dat je, bij goed vooronderzoek, altijd nieuwswaardige onderzoeken kunt laten uitvoeren. Heb je hier vragen over? Of is een PR-onderzoek iets voor jouw bedrijf? Onze Creative Director Danijel Dercksen kan je hiermee verder helpen.