Nieuw leven voor QR-codes en NFC voor reclame.

Wat zijn QR-codes ook alweer?

Even het geheugen opfrissen over wat QR-codes ook alweer zijn: QR-codes (Quick Response-codes) zijn unieke codes die je scant met de camera van je telefoon. Hierachter zit een link of actie, waarmee je bijvoorbeeld een site opent of een app kunt downloaden. Bij goed gebruik is dit een handige manier om je klant naar de juiste landingspagina te sturen of om hem in de juiste funnel te krijgen. De belangrijkste voordelen? Het is gemakkelijk in gebruik én meetbaar.

QR code scannen

Zenden, zenden, zenden

QR-codes bestaan al sinds 1994 en het gebruik ervan werd erg populair toen smartphones camera’s kregen die ze konden herkennen. Begrijpelijk, want het (goed) gebruiken van QR-codes kan een effectieve manier zijn om prospects en klanten op het juiste moment te activeren.

Twee probleempjes die bedrijven vaak over het hoofd zagen:

  1. Bedrijven gebruikten QR-codes vooral om te zenden, maar of de klant ook bereid was om te ontvangen?
  2. Ze werkten eigenlijk alleen op iPhones en niet op Android, waarover later meer.

Enkel zenden in de reclame is vaker een probleem en daarom zijn wij bijvoorbeeld extra kritisch op het gebruik van QR-codes. We stellen ons de vraag: wat is de toegevoegde waarde voor de klant?

Een voorbeeldje bij ons op kantoor over het (niet goed) gebruiken van QR-codes: er staat al een tijdje een onderhoudsbeurt voor de lift op het programma. Daarbij staat een QR-code vermeld voor hoe dat in zijn werk gaat. Ons interesseert dat alleen niet. Wij willen gewoon dat die beurt gebeurt zodat de lift weer goed werkt. Die QR-code is in mijn ogen daarom overbodig. Als het liftbedrijf nou een QR-code had geplaatst voor een filmpje over hoe ze een lift sneller maken of hoe je de afspraak vervroegt… Dan zend je niet alleen, dan heeft de klant er ook echt wat aan.

Daar schort het in mijn ogen vaak aan als bedrijven QR-codes gebruiken. Dat je het kunt gebruiken, betekent nog niet dat het nodig is. QR-codes dienen vooral in gemak! Sinds een jaar of twee ondersteunen de meeste Android-smartphones ook QR-codes via de standaard camera-app. Hierdoor wordt het voor iedereen gemakkelijk om een QR-code te scannen en zo relevante informatie tot zich te krijgen.

Nieuwe manier om QR-codes in te zetten

Je ziet QR-codes steeds vaker terugkomen in reclame en het zou zomaar kunnen dat QR-codes binnenkort nóg populairder worden. Dat zit ‘m in een nieuwe functie in iOS 14, het nieuwste besturingssysteem voor de Apple iPhone.

Maak kennis met App Clips

In iOS 14 zit een handige nieuwe functie, genaamd App Clips. Hiermee download je een specifieke functie van een app. Je hoeft dus niet de hele app te downloaden om de functie te gebruiken die je nodig hebt. En het mooie is? Je downloadt de App Clip met een simpele QR-scan en binnen no-time staat de functie op je telefoon. Een App Clip is namelijk nooit groter dan 10 MB.

App clips

Kijk hieronder hoe het werkt. App Clips werken zowel met NFC (zoals in de video) als met QR-codes. Je kunt het de klant dus nu nóg makkelijker maken; even je telefoon ergens tegen aanhouden en je krijgt meer info of je kunt meteen bestellen. Handig voor in een magazine, banner of zelfs Muppi op straat!

Nieuwe mogelijkheden voor (online) marketing

QR en NFC zijn dus steeds handigere tools om de (online) marketing en servicegerichtheid van je bedrijf te verbeteren. Een voorbeeld? In 2019 vroeg KPN ons het aantal downloads van de MijnKPN-app te stimuleren. Lees hier onze KPN-case. Eén van onze inzichten die we hadden nadat we een KPN-winkel bezochten was dat de winkelmedewerkers de MijnKPN-app niet of nauwelijks promoten. Er stond wel een folder op de balie met hoe je deze downloadt, maar in het verkoopproces kwamen verkopers hier niet aan toe. Het was te omslachtig en, belangrijker nog, het was niet top of mind bij de verkopers.

Daarom bedachten wij voor KPN een handige NFC-sleutelhanger mét QR-code als back-up. Tot 2019 konden Android-telefoons prima met NFC overweg, maar minder met QR-codes en voor de iPhone gold precies het omgekeerde! Deze branded sleutelhanger werd om de bedrijfskaart van elke medewerker in de winkels gehangen. De QR-code en NFC-tag waren zo geprogrammeerd dat ze automatisch de MijnKPN-app openden óf downloadden uit de applicatiewinkel van Google of Apple.

MijnKPN tags NFC

Nog mooier, deze doel-URL’s konden we helemaal doormeten én achteraf wijzigen, zonder alle sleutels te vervangen. Zo konden we precies zien welke winkels de app het meeste aan wisten te bevelen. Hierop konden we interne communicatiecampagnes en incentives op loslaten die tot de dag van vandaag volledig meetbaar zijn. Het aantal downloads van de MijnKPN-app schoot door het dak én KPN-klanten werden beter geserviced.

Voordelen van QR-codes en NFC:

  • Je kunt het doormeten via handige tools
  • Je kunt de doel-URL achteraf wijzigen, zonder alles opnieuw te maken/printen
  • Je kunt nog relevanter zijn
  • Meer context bieden bij je uitingen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van QR-codes en NFC-tags voor jouw bedrijf? Neem contact op met Danijel. Voor je het weet heb je een activerende campagne die nog goed meetbaar is ook!

Meer weten? Plan een video call in!

Sinds 1 januari is qontent matters gefuseerd met epidemie tot ACT.agency. We bring Advertising and Content Together.