Zonder SEO geen organisch succes. Is dit voor jouw bedrijf een belangrijke manier om nieuwe bezoekers te trekken? Dan is het belangrijk dat SEO wordt opgenomen in de way of working van je creatietak. In dit blog vertelt onze SEO-specialist Bouke hoe je dit aanpakt.
Voor dit blog gaan we ervan uit dat je voor jouw website – of die van je klant – op dit moment nog niet consequent aan SEO doet. Je kunt dan stap voor stap werken aan het opnemen van SEO in de way of working voor de website in kwestie. Dit zijn de te nemen stappen:
- Het startpunt:
- Concurrentieonderzoek doen
- Site aanmelden bij Google Search Console en Analytics
- Zoekwoordenanalyse uitvoeren
- Aan de slag:
- Bestaande pagina’s optimaliseren
- Zoekwoordenonderzoek uitvoeren
- Contentkalender maken
- Afspraken en template maken
- Analyseren:
- Resultaten in kaart brengen
- Content updaten en optimaliseren
- Resultaten intern delen
Startpunt voor SEO
Voordat je start met je SEO-werkzaamheden, is het slim om een goede voorbereiding te treffen. Hoe je dat doet en waarom dit belangrijk is? Lees het hieronder.
Concurrentieonderzoek doen
Breng de concurrenten van je domein in kaart. Dit kunnen fysieke concurrenten zijn, zoals een winkel die dezelfde spullen verkoopt, maar ook digitale concurrenten: bijvoorbeeld een hobbysite die schrijft over dezelfde onderwerpen. In een concurrentieonderzoek breng je in kaart hoe de domeinen zich organisch tot elkaar verhouden. Op die manier weet je welke concurrenten je het eerst kunt verslaan, maar ook welke voorlopig nog een maatje te groot zullen zijn.
Kom je er niet uit? Wij kunnen je helpen bij het uitvoeren van een concurrentieonderzoek.
Site aanmelden bij Google Search Console en Analytics
Voor SEO is het essentieel dat je website is aangemeld bij de Google Search Console. Op die manier hou je bij op welke zoekwoorden jouw website vindbaar is in de zoekmachine. Dit gaat je in de toekomst enorm helpen om te kijken op welke zoekwoorden je beter vindbaar kunt worden.
Dát is het mooie aan Search Console. Je kunt er met data onderbouwde SEO-beslissingen mee nemen. Ter aanvulling is het essentieel dat je ook Google Analytics neemt. Waar Search Console de gegevens van de zoeker in de zoekmachine bijhoudt, doet Analytics dat voor de bezoeker van je website. Het houdt bij hoe lang iemand op een pagina zit, hoeveel pagina’s hij bezoekt en nog veel meer. Zo kun je de organische groei van je site bijhouden en het gedrag van de bezoekers bijhouden. Op die manier weet je meer over of je content aansluit op de wensen van je bezoekers.
Zoekwoordenanalyse uitvoeren
Is je website al een tijdje aangemeld bij de Google Search Console? Mooi. Dan kun je meteen een zoekwoordenanalyse uitvoeren. Hiermee breng je in kaart op welke zoekwoorden je site al vindbaar is, op welke positie en met hoeveel clicks en impressies. Zo kun je al optimalisaties uitvoeren.
Voorbeeldje: met Google Search Console kun je van een zoekwoord de gemiddelde positie in de zoekresultaten zien. Daarna kun je achterhalen op welke pagina je vindbaar bent met dat zoekwoord. Vervolgens kun je in de Google Zoekwoordenplanner zoekvolumes achterhalen. Op die manier haal je een schat aan SEO-data in huis om te analyseren en waar werk uit voortkomt. Daarover in het volgende hoofdstuk meer!
Aan de slag met SEO
De basis staat. De start is gemaakt. Tijd om écht aan de slag te gaan met SEO. Hoe zorg je ervoor dat je organisatie hiermee start en dit consequent blijft volhouden? Wij helpen je.
Bestaande pagina’s optimaliseren
Wanneer je een zoekwoordenanalyse hebt gedaan, kun je op basis van data bestaande pagina’s optimaliseren. Je kunt dan meteen al voor een toename aan organisch verkeer naar je website zorgen.
Iets wat wij vaak doen, is in Search alle zoekwoorden opvragen die op de posities 11 tot en met 20 staan. Dit zijn de zoekwoorden waarbij onze site op de tweede pagina van de zoekresultaten staat. Daarin willen we natuurlijk verandering brengen!
Vervolgens achterhalen we in de Zoekwoordenplanner de zoekvolumes van die zoekwoorden. Op die manier zien we hoeveel er gezocht wordt op elk zoekwoord waarop onze site op de tweede pagina staat. Van de interessantste zoekwoorden achterhalen we welke pagina van ons domein via Google wordt gevonden op die zoekopdracht.
Het mooie? We kunnen die pagina meteen optimaliseren op het zoekwoord. Op die manier vergroten we de kans dat deze pagina op de eerste pagina te vinden zal zijn, wanneer iemand zoekt op het zoekwoord waarop we de pagina hebben geoptimaliseerd. Oftewel: hallo extra organische bezoekers naar de site!
Zoekwoordenonderzoek uitvoeren
Naast bestaande pagina’s optimaliseren is het met SEO ook belangrijk dat je op nieuwe zoekwoorden vindbaar bent. Zo vergroot je jouw zoekwoordportfolio en wordt je site organisch sterker. Daarvoor is zoekwoordenonderzoek nodig. Daarmee achterhaal je op welke voor jou site relevante zoekwoorden veel gezocht wordt. Ook achterhaal je van elk zoekwoord de concurrentie. Op die manier weet je hoe moeilijk (of makkelijk) het wordt om goed vindbaar te zijn op deze term.
Contentkalender maken
Het zoekwoordenonderzoek en de zoekwoordenanalyse vormen de basis voor je contentkalender. Dit is je planning voor de te maken pagina’s voor de komende periode. Wij werken voor onze klanten altijd met een maandplanning. Met zo’n contentkalender is iedereen op de hoogte van wanneer welke content live moet op de website. Perfect om SEO onderdeel te laten uitmaken van je way of working.
Afspraken en template maken
Je hebt nu alles in huis om SEO succesvol op te nemen in je way of working. Zonder afspraken en een goede template ben je echter alsnog nergens. Afspraken zorgen ervoor dat iedereen weet wat wanneer van hem verwacht wordt. Wij gebruiken daarvoor de online tool Podio. Iedereen krijgt hierin taken toegewezen. Het handige aan Podio is dat het tegelijkertijd dient als contentkalender.
Net zo belangrijk is een goede template. Voor onze teksten werken wij met Word-templates. Bovenaan staan altijd een paar onderdelen die de copywriter moet invullen bij een tekst, namelijk:
- Paginatitel: dit is de titel zoals die te zien zal zijn in de zoekresultaten op Google.
- Meta description: dit is de omschrijving zoals die te zien zal zijn in Google’s zoekresultaten.
- Zoekwoord: op welk zoekwoord moet de te schrijven pagina worden geoptimaliseerd?
- Secundaire zoekwoorden (optioneel): welke ondersteunende zoekwoorden moeten nog meer terugkomen in de tekst?
- URL: wat wordt de URL van de pagina (ook hierin moet het zoekwoord terugkomen)
Een template zorgt ervoor dat de copywriter standaard al het belangrijke SEO-werk doet voor een tekst. Daarna kun je de tekst laten checken door een SEO-specialist. Ook kun je de copywriter de tekst laten checken door een tool als TextMetrics (betaald). Die tool helpt je een tekst te optimaliseren op een bepaald zoekwoord door je suggesties te doen.
Analyseren
Het mooie aan SEO is dat je alles kunt meten. Dat komt omdat je, als het goed is, je site hebt aangemeld bij de Google Search Console en Analytics geïnstalleerd is. Nu je bent gestart met SEO stelt je dit in staat om de resultaten meteen te meten. Ook dit is essentieel in je way of working. Zonder je resultaten te analyseren en optimaliseren haal je niet het maximale organische succes.
Resultaten in kaart brengen
Breng maandelijks de SEO-resultaten van je website in kaart. Hou met Search Console bij hoeveel organische clicks je website maandelijks krijgt. Zo zie je al hoog-over hoe je SEO-werkzaamheden werken. Per pagina kun je ook de resultaten bijhouden. Op welke zoekwoorden deze vindbaar is bijvoorbeeld. En of dat een groot verschil is met voorgaande maand. Je kunt dit handmatig doen met Search Console en Excel, maar het is handiger om dit met een Data Studio-template te doen. Op die manier automatiseer je dit en kun je het visualiseren in grafieken en tabellen. Veel handiger om snel grote hoeveelheden data te ontcijferen en om er lering uit te trekken.
Content updaten en optimaliseren
Werken aan SEO houdt nooit op, daarom is het ook belangrijk dat het altijd onderdeel is van je way of working. Een van de belangrijke taken daarin is het updaten van (verouderde) content en het optimaliseren van pagina’s om nieuwe kansen te benutten. Voor veel klanten doen wij elk half jaar een nieuwe zoekwoordenanalyse. Zo brengen we nieuwe kansen in kaart. Ook houden we bij welke pagina’s verouderd zijn. Die komen dan snel in onze contentkalender terug, zodat ze weer up-to-date zijn. De bezoeker waardeert een actuele site, dus Google ook.
Resultaten intern delen
Je hebt misschien gemerkt dat het lastig is om intern voor draagvlak te zorgen voor SEO. Dat komt omdat SEO van de lange adem is. Resultaten zijn vaak niet ‘instant’, terwijl de kosten er wel al meteen zijn. Daarom is het belangrijk om aan het draagvlak te blijven werken. Deel resultaten intern. Probeer ook inzichtelijk te maken wat de SEO-werkzaamheden financieel opleveren.
Voor onze klanten brengen we bijvoorbeeld de SEA-besparing in kaart. Dit is de denkbeeldige besparing aan advertentiekosten in Google. Dat zit zo. Van elk zoekwoord van Google kun je opvragen wat het kost om daarop een advertentieklik te krijgen. Dat bedrag vermenigvuldig je met het aantal organische klikken van jouw site. Daar komt een totaalbedrag uit per zoekwoord. Doe je dit van al je zoekwoorden, dan krijg je een totale SEA-besparing te zien. Perfect voor de mensen van de financiële cijfers!
Hulp bij SEO
Wij kunnen helpen bij alle onderdelen die nodig zijn om SEO op te nemen in je way of working. Van starten en creëren tot analyseren en optimaliseren. Heb je vragen over bepaalde onderdelen? Neem gerust contact op met onze SEO-specialist Bouke.