Verticaal filmen: niet meer vloeken in de kerk
Een paar jaar geleden beschouwden AV-specialisten het onderling nog als vloeken in de kerk: verticaal filmen. We noemden dit ook wel het Vertical Video Syndrome. Die tijd is voorbij, want het is duidelijk dat verticale films steeds vaker de norm zijn. Zeker bij het opnemen van video’s voor social media-platformen. De verklaring? Simpel: de meeste mensen kantelen hun telefoon niet om een video af te spelen. En dus blijft er een verticaal afspeelscherm over.
Wij verwachten dat verticale video’s een steeds groter marktaandeel krijgen. Video’s zijn niet meer weg te slaan uit Instagram Stories, TikTok en je timeline op Instagram of Facebook. Steeds meer advertenties komen daarom in het verticale videoformat. En deze video’s zijn een stuk meer ‘snappy’ en persoonlijker dan horizontale video’s. Bedrijven beseffen daarom ook steeds meer dat een kijkje achter de schermen belangrijk is. Dat zien we terug in de aanvragen voor verticale video’s hierover.
Met deze videotrend moeten we een paar dingen anders aanpakken dan bij ‘gewone’ horizontale video’s. Dit om het mogelijk te maken om op een dag omnichannel video’s op te nemen.
Bij het maken van verticale films zijn er wel een paar dingen anders. Geluid is relatief minder belangrijk, want de meeste verticale opnames gebruik je voor Instagram Stories. De meeste mensen hebben het geluid dan niet eens aanstaan. Belangrijk is dus ook dat het verhaal zo duidelijk mogelijk is zonder geluid. Praat er iemand in de verticale video? Overweeg dit te ondertitelen.
Andere videotrend: VR-video’s en filmen in 360 graden
Twee relatief nieuwe videoformaten zijn VR-video’s en 360-graden-video’s. Deze twee formaten komen nog heel vaak voor en zijn vaak voor zeer specifieke onderwerpen relevant. Wij passen ze daarom nog niet toe. VR-video’s kijk je op een Virtual Reality-headset en als je een brede doelgroep bedient is dat niet interessant. Een 360-graden-video kun je op bijna elk apparaat bekijken. Deze technieken bestaan al enkele jaren, maar wij verwachten niet dat het in de komende jaren een grote stijging in populariteit gaat krijgen. Het bestaat al een paar jaar, maar het gebruik ervan stijgt niet echt. Ik verwacht ook niet dat dit gaat veranderen, want het is nog te niche. Dit komt omdat niet heel veel mensen actief VR-video’s kijken of hun telefoon gebruiken om met een 360 graden-video zelf de richting te bekijken van waar ze in de video naar kijken.
Belangrijke videotrend: personalisatie en consistentie
Voor bureaus is er nog een andere belangrijke trend: steeds meer merkboeken zijn toegewijd aan het maken van video’s. Dit geeft veel meer vrijheid. Waar je een paar jaar geleden nog alleen een merkboek had met daarin bijvoorbeeld tone of voice, kleurcodes en guidelines voor foto’s, maken bedrijven nu meer en meer merkboeken die toegewijd zijn aan video’s maken. Zo kun je de tone-of-voice van de video’s bepalen, templates voor animaties bedenken en bijvoorbeeld de do’s en don’ts voor videoshots. Belangrijk is om daarbij rekening te houden met personalisatie en consistentie, wat steeds belangrijker is voor video’s voor een bedrijf. Dat is mede hoe een bedrijf zijn identiteit overbrengt.
Het gesprek aangaan: interactieve video’s
Een andere belangrijke trend die wij op het gebied van video’s signaleren zijn interactieve video’s. Die worden steeds aantrekkelijker om te maken, want ze zijn ideaal om ingewikkelde onderwerpen simpel te maken. Deze video’s helpen de bezoeker het juiste antwoord te vinden, want je maakt er makkelijk subcategorieën duidelijker mee. Iemand in de video hoeft alleen maar duidelijk te verwijzen naar de verschillende onderwerpen. En helpt de kijker vervolgens verder naar een video over dit onderwerp. Voor onze klanten is dat interessant omdat het zeer informatief is, maar het kan natuurlijk ook ter vermaak worden gebruikt. Zo bracht Netflix al een aantal interactieve films uit. De kijker kiest dan wat de hoofdrolspelers gaan doen in de film. Elke kijker krijgt daarmee een film met andere wendingen voorgeschoteld.
Videotrend die doorzet: animaties
Een videotrend waarvan wij merken dat deze ook daadwerkelijk doorzet zijn animaties. Dit merken wij al jaren. Zo maken we voor Simyo regelmatig animaties. Dit doen we als we handelingen op een telefoon uitleggen. De animatie toont op het scherm van een telefoon wat er gebeurt en dit versterken we met stap-voor-stap-instructies om het zo extra duidelijk te maken.
Een goed voorbeeld van zo’n simpele, maar ó zo effectieve animatievideo:
Een duidelijk verhaal hebben
Video’s worden over het algemeen steeds krachtiger met een duidelijker en sterker verhaal. Waar dit enkele jaren geleden alleen nog geschoten beeld óf animatie had, wordt dit nu steeds vaker gecombineerd. Een voorbeeld hiervan is het PR Onderzoek voor Simyo die wij geproduceerd hebben. De bijbehorende video is dan wel geschoten beeld, maar wordt stevig ondersteund door de animaties die het verhaal verduidelijken en zelfs aanvullen. Deze combinatie zorgde ervoor dat we het verhaal in ongeveer anderhalve minuut hebben kunnen vertellen.
YouTube trends en ontwikkelingen op platformen
Series op YouTube worden eveneens populairder. Ruim tien jaar geleden, toen niemand nog echt wist wat ze met YouTube en andere social media aanmoesten, werd er maar wat gedaan met video’s en zat er niet bepaald een lijn in. Dit is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Series en formats worden steeds populairder op social media. Zo heeft 538 bijvoorbeeld series genaamd “Game caves” en “Binnenpret met”.
Ook op Instagram komen series steeds meer voor. Zo hebben wij verschillende Instagram Stories geproduceerd voor Rituals. Dit is een serie korte Stories waarbij medewerkers van Rituals vertellen over het Rituals-product waarmee zij het beste tot rust komen.
Trends voor de toekomst: dit verwachten wij
Ons videoteam verwacht dat verticale video’s een steeds groter marktaandeel krijgen. Video’s zijn niet meer weg te slaan uit je Instagram feed en Stories. Ook verwachten we dat advertenties steeds meer in een videoformat komen. En dat video’s over het algemeen een stuk snappier, maar ook zeker persoonlijker worden. Bedrijven beseffen steeds meer dat bijvoorbeeld een ‘achter de schermen’-video belangrijk is voor de band met de klant. Kortom: 2020 is wat ons betreft pas het begin van een nieuwe video-evolutie, die in 2021 steeds verder vorm zal krijgen.